Je vraagt het je misschien wel eens af: hoe kan het dat wij als bedrijf zoveel afval produceren? Niet alleen door de productie van je eindproduct, maar ook gewoon door de dagelijkse handelingen van je medewerkers. Lunchafval, volle papierbakken, koffiebekertjes; er lijkt geen einde aan te komen. Benieuwd wat er met dit restafval gebeurt? We laten het je zien in drie stappen.
Stap 1: jouw bedrijfsafval scheiden
De eerste stap die hopelijk wordt gezet in wat er met je restafval gebeurt, is: scheiden op locatie. Veel bedrijven zijn er de laatste jaren al op overgestapt: het onderscheiden van papier (vertrouwelijk en niet vertrouwelijk), plastic, GFT & Swill-afval en restafval. Door dit te doen draag je niet alleen bij aan meer recycling, maar zorg je er ook voor dat je afvalverwerker beter en effectiever zijn werk kan doen (en dat is weer goed voor het milieu).
Stap 2: jouw bedrijfsafval ophalen
Als mkb’er heb je vaak meer afval dan de gewone gemeentelijke vuilophaaldienst aankan. Je wilt niet alles in je kantoor laten staan en wilt bovendien ook zorgen dat alles netjes wordt opgeruimd en zoveel mogelijk wordt gerecycled. Daarom zijn er partijen die zich specialiseren in al het bedrijfsafval ophalen, zoals wij! Op die manier kan je niet één of twee keer in de week je container(s) langs de straat zetten, maar wordt alles keurig iedere dag opgehaald. Bovendien valt met dergelijke diensten ook goed afspraken te maken over bijvoorbeeld het weggooien van vertrouwelijk papier.
Stap 3: aan de slag met restafval
Maar wat gebeurt er met restafval nadat het jouw bedrijfspand verlaten heeft? Dat ligt er een beetje aan wat je als “restafval” ziet. Door de meeste afvalverwerkingsbedrijven wordt nadat je zelf het plastic eruit hebt gehaald het “swill-afval” van de rest gescheiden. Dit afval wordt door sommige (groen georiënteerde) verwerkers tot groene stroom verwerkt door gebruik te maken van biovergisting. Ook wordt papier van de rest van het afval gescheiden. Je vertrouwelijke bedrijfspapieren worden dan vaak al direct in de wagen vernietigd en de rest wordt veelal gerecycled. Het afval wat vervolgens nog over is wordt – hoe vervelend ook – naar een verbrandingsoven gebracht.
Let daarom bij het selecteren van een partij die je bedrijfsafval ophaalt er ook op wat ze terugdoen voor het milieu. Bedrijfsafvalophalen.nl draagt bijvoorbeeld bij aan recycling en steunt Stichting Noordzee, die zich inzet voor bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. Wil je meer specifieke informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op, voor restafval containers en meer. We staan je graag te woord.