Skip to main content

Mag je theezakjes bij het gft-afval doen? Het antwoord is: ja, dat mag! Sinds januari zijn koffiepads en theezakjes toegestaan in de gft-bak. In dit artikel vertellen we je waarom deze keuze is gemaakt.

Wat is gft-afval?

GFT staat voor GFT-afval en is een afkorting van groente-, fruit- en tuinafval. Dit type afval bestaat uit biologisch afbreekbare producten, zoals resten van plantaardig en dierlijk afval. Veel huishoudens hebben voor dit afval een groene container en ook voor bedrijfsafval is er een speciale container voor organisch afval te huren.

Waar worden theezakjes van gemaakt?

Theezakjes worden meestal gemaakt van papier of een combinatie van papier en plastic. De meest gebruikte papiersoort is filterpapier, dat bedoeld is om de smaak van de thee door te laten zodat het zich kan mengen met het water. In sommige gevallen is de plastic component van het theezakje een dun gaasje van polypropyleen of nylon, dat helpt om het theezakje in vorm te houden wanneer het in heet water wordt gelegd. Sommige theesoorten zijn ook verkrijgbaar in kleine zakjes van hetzelfde materiaal als theezakjes.

Het filterpapier zelf kan gemaakt zijn van nieuwe vezels of gerecyclede vezels. Virgin fiber is gemaakt van nieuwe materialen, terwijl recycled fiber is gemaakt van oud papier dat is gerecycled. Veel merken gebruiken gerecyclede vezels om hun impact op het milieu te verminderen en duurzamer te zijn.

Waarom mogen theezakjes dan bij het gft-afval?

De reden dat theezakjes vanaf nu in de gft-bak mogen worden gedeponeerd, is omdat deze grotendeels uit natuurlijke materialen bestaan. Hierdoor kunnen deze producten eenvoudiger worden verwerkt en afgebroken tijdens de compostering. Ook Pickwick theezakjes zijn uitstekend geschikt voor het gft afval. Dit merk maakt gebruik van biologisch afbreekbare materialen voor hun producten, waardoor ze eenvoudiger bij het gft afval kunnen worden gedeponeerd.

Waarom is het belangrijk om je theezakjes te scheiden?

Door theezakjes en koffiepads bij het gft-afval te deponeren, kunnen we bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld. Hierdoor kunnen we verminderen wat in het verbrandingsproces komt, wat een negatieve impact op het milieu heeft, en tegelijkertijd waardevolle grondstoffen terugwinnen en hergebruiken.

Samengevat: koffiepads en theezakjes zijn sinds kort toegestaan in de gft-bak, omdat ze grotendeels uit biologisch afbreekbare materialen bestaan. Door onze theezakjes bij het gft afval te deponeren, kunnen we een bijdrage leveren aan een groenere en duurzamere wereld. Vooral kantoren kunnen hier een behoorlijk steentje aan bijdragen door hun koffiepads en theezakjes juist te scheiden, omdat er op het werk veel koffie en thee gedronken wordt. Doen jullie hier als kantoor zijnde aan mee? Zo ja, super! Zo niet, neem dan eens contact op met BedrijfsafvalOphalen.nl. Wij maken het verwerken van jullie bedrijfsafval gemakkelijk én duurzaam.