Skip to main content

Afval scheiden is tegenwoordig een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Dat is maar goed ook, want dit helpt ons om afval om te zetten in bruikbare grondstoffen. Soms kan het echter verwarrend zijn of bepaalde afvalproducten apart moeten worden ingezameld of bij het restafval moeten worden gegooid. Om duidelijkheid te scheppen over wat restafval precies is en welk afval in de grijze container thuishoort, bieden wij u graag deze handige en korte gids omtrent restafval inclusief duidelijke restafval voorbeelden. Op die manier weet u voortaan wat wel en juist niet bij het restafval hoort.

Restafval omvat alle afvalproducten die niet recyclebaar zijn en die dus niet kunnen worden omgezet in nieuwe grondstoffen. Het is belangrijk om te begrijpen welke items onder deze categorie vallen om afval effectief te kunnen scheiden en het milieu te ontlasten. 

Wat is restafval? Restafval voorbeelden

In de meeste gevallen scheiden we papier, groente-, fruit- en tuinafval, glas, plastic en textiel zorgvuldig en komen geen van deze items bij het restafval terecht. Het lijkt eenvoudig: alle glazen artikelen kunnen in de glasbak worden gedeponeerd en al het papier gaat in de papierbak. Maar er bestaan helaas toch uitzonderingen op deze regel. Spiegels, drinkglazen, ovenschalen en gloeilampen mogen bijvoorbeeld niet in de glasbak worden gegooid. Ook voor papier gelden vergelijkbare uitzonderingen. Vervuild papier of karton, wattenschijfjes en gebruikte zakdoekjes behoren niet tot de categorie oud papier en moeten dus in de grijze container voor restafval worden gegooid, omdat ze niet recyclebaar zijn. Deze soorten afval worden in de afvalenergiecentrale verbrand. Het is belangrijk om te onthouden dat in elke afvalcategorie uitzonderingen bestaan waar u rekening mee moet houden. Zo horen theezakjes niet bij het GFT-afval en kunnen plastic netjes het beste in de grijze container worden weggegooid.

Welk afval mag niet bij het restafval?

We begrijpen dat het lastig kan zijn om alle uitzonderingen te onthouden. Als u twijfelt over welk afval bij het restafval hoort en u uzelf regelmatig afvraagt: “welk afval mag niet bij het restafval?”, dan biedt de afvalscheidingswijzer een uitkomst. In deze wijzer vindt u een overzicht van alle soorten afval die als restafval moeten worden weggegooid, met restafval voorbeelden die zeker in de grijze bak thuishoren. Als uw afval niet in de lijst voorkomt of als u twijfelt over een bepaald product, kies dan altijd voor de grijze container. Het is beter om een keer te veel iets in de grijze container te gooien dan dat er per ongeluk iets in een van de andere containers terechtkomt wat er niet hoort.

Restafval binnen uw bedrijf

Vanaf 2 maart 2021 zijn bedrijfseigenaren wettelijk verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Het scheiden van bedrijfsafval volgt echter andere regels dan het afval scheiden thuis. Welk afval er precies gescheiden moet worden, hangt af van het type en de hoeveelheid afval dat het bedrijf produceert. Zo zal een horecabedrijf bijvoorbeeld veel SWILL-afval hebben dat apart moet worden ingezameld, terwijl andere bedrijven mogelijk veel meer oud papier hebben dat gescheiden moet worden aangeboden.

Elke organisatie heeft verschillende vereisten voor gescheiden afvalinzameling, wat betekent dat de benodigde containers ook kunnen variëren. Bij Bedrijfsafval Ophalen kunt u gemakkelijk de containers huren die uw bedrijf nodig heeft. U heeft de keuze uit verschillende formaten en bepaalt zelf de frequentie van afvoer en legen. Of het nu wekelijks, tweewekelijks of eens per vier weken is, het afval wordt opgehaald volgens de behoeften van uw bedrijf. Een restafval container huren is bij ons vanzelfsprekend een mogelijkheid. Hierbij huurt u de container en wij treffen daar omheen alle belangrijke zaken.

Wilt u één of meerdere rolcontainers huren voor uw bedrijfsafval of bent u benieuwd naar de service die wij bieden? Een container huren gaat razendsnel bij Bedrijfsafval Ophalen. En als u eerst nog vragen over bijvoorbeeld de ophaalfrequentie of over de maat van de rolcontainer hebt, dan mag u altijd contact met ons opnemen. Samen maken we de wereld weer een stukje schoner en mooier!