Skip to main content

Afval scheiden is tegenwoordig een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Dit is gunstig omdat het helpt afval om te zetten in bruikbare grondstoffen. Soms kan het echter verwarrend zijn of we afvalproducten apart moeten inzamelen of bij het restafval moeten gooien. Om duidelijkheid te bieden over wat restafval precies is en welk afval in de grijze container hoort, bieden wij u graag deze handige en korte gids omtrent restafval inclusief duidelijke restafval voorbeelden. Op die manier weet u voortaan wat wel en juist niet bij het restafval hoort.

Restafval omvat alle afvalproducten die niet recyclebaar zijn en die dus niet kunnen worden omgezet in nieuwe grondstoffen. Het is belangrijk om te begrijpen welke items onder deze categorie vallen om afval effectief te scheiden en het milieu te ontlasten.

Wat is restafval? Restafval voorbeelden

In de meeste gevallen scheiden we papier, groente-, fruit- en tuinafval, glas, plastic en textiel zorgvuldig en komen geen van deze items bij het restafval terecht. Het lijkt eenvoudig: u kunt alle glazen artikelen in de glasbak deponeren en al het papier in de papierbak doen. Maar helaas bestaan er toch uitzonderingen op deze regel. Spiegels, drinkglazen, ovenschalen en gloeilampen mogen bijvoorbeeld niet in de glasbak worden gegooid. Ook voor papier gelden vergelijkbare uitzonderingen. Vervuild papier of karton, wattenschijfjes en gebruikte zakdoekjes behoren niet tot de categorie oud papier en moeten dus in de grijze container voor restafval worden gegooid, omdat ze niet recyclebaar zijn. Deze soorten afval worden in de afvalenergiecentrale verbrand. Het is belangrijk om te onthouden dat er in elke afvalcategorie uitzonderingen zijn waar u rekening mee moet houden. Zo horen theezakjes niet bij het GFT-afval en kunnen plastic netjes het beste in de grijze container worden weggegooid.

Welk afval mag niet bij het restafval?

We begrijpen dat het lastig kan zijn om alle uitzonderingen te onthouden. Als u zich afvraagt: “welk afval mag niet bij het restafval?”, biedt de afvalscheidingswijzer uitkomst. In deze wijzer vindt u een overzicht van alle soorten afval die als restafval moeten worden weggegooid. Als uw afval niet in de lijst voorkomt of als u twijfelt over een bepaald product, kies dan altijd voor de grijze container. Het is beter om een keer te veel iets in de grijze container te gooien dan dat er per ongeluk iets in een van de andere containers terechtkomt wat er niet hoort.

Restafval binnen uw bedrijf

Vanaf 2 maart 2021 zijn bedrijfseigenaren wettelijk verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Het scheiden van bedrijfsafval volgt echter andere regels dan thuis afval scheiden. Het hangt af van het type en de hoeveelheid afval die het bedrijf produceert welk afval precies gescheiden moet worden. Zo zal een horecabedrijf bijvoorbeeld veel SWILL-afval hebben dat apart moet worden ingezameld, terwijl andere bedrijven mogelijk veel meer oud papier hebben dat gescheiden moet worden aangeboden.

Omdat elke organisatie verschillende vereisten heeft voor gescheiden afvalinzameling, kunnen de benodigde containers ook variëren. Bij BedrijfsafvalOphalen.nl kunt u gemakkelijk de containers huren die uw bedrijf nodig heeft. U heeft de keuze uit verschillende formaten en bepaalt zelf de frequentie van afvoer en legen. Of het nu wekelijks, tweewekelijks of eens per vier weken is, het afval wordt opgehaald volgens de behoeften van uw bedrijf. Uiteraard kunt u bij ons een restafval container huren. Hierbij huurt u de container en wij treffen daar omheen alle belangrijke zaken.

Een restafvalcontainer huren?

Wilt u één of meerdere rolcontainers huren voor uw bedrijfsafval? Of bent u benieuwd naar de service die wij bieden? Een container huren gaat razendsnel bij Bedrijfsafval Ophalen. En als u eerst nog vragen over bijvoorbeeld de ophaalfrequentie of over de maat van de rolcontainer hebt, dan mag u altijd contact met ons opnemen. Laten we samenwerken om de wereld een beetje schoner en mooier te maken!