Skip to main content

Afval scheiden is tegenwoordig onderdeel van ons dagelijks leven. Gelukkig maar, want zo zorgen we er samen voor dat afval weer omgezet wordt in bruikbare grondstoffen. Soms kan het echter onduidelijk zijn of de afvalproducten die u weg wilt gooien gescheiden aangeboden moeten worden, of toch tot restafval worden gerekend. Wat is restafval precies en hoe weet u wat u in de grijze container mag gooien? Wij geven u een aantal restafval voorbeelden, zodat u voortaan weet wat er wel of juist niet bij het restafval hoort.

Wat is restafval? Restafval voorbeelden

In de regel bieden we papier, groente-, fruit- en tuinafval, glas, plastic en textiel gescheiden aan. Het lijkt simpel: alle glazen artikelen mogen in de glasbak. Toch bestaan er uitzonderingen op deze regel. Zo mogen spiegels, drinkglazen, ovenschalen en gloeilampen bijvoorbeeld niet gescheiden worden aangeboden in de glasbak. Deze uitzonderingen bestaan ook voor de categorie papier. Vervuild papier of karton, wattenschijfjes en gebruikte zakdoekjes vallen niet onder de categorie oud papier en moeten dus ook in de grijze container voor restafval weggegooid worden. De reden hiervoor is dat ze niet gerecycled kunnen worden. Deze afvalsoorten worden als restafval verbrand in de afvalenergiecentrale. In alle categorieën zijn er uitzonderingen waar u rekening mee moet houden. Zo mogen theezakjes niet bij het GFT afval en kunnen plastic netjes ook het beste in de grijze container gegooid worden.

We begrijpen dat het lastig kan zijn om alle uitzonderingen bij te houden. Twijfelt u over wat er bij het restafval mag? Dan biedt de afvalscheidingswijzer een uitkomst. Hier ziet u een overzicht van alle soorten afval die als restafval weggegooid moeten worden. Dit zijn restafval voorbeelden die zeker in de grijze bak thuishoren. Staat uw afval er niet tussen of twijfelt u over het product dat u weggooit? Kies dan altijd voor de grijze container. U kunt beter een keer iets teveel in de grijze container gooien, dan dat er in een van de andere containers iets terecht komt wat er niet hoort.

Restafval binnen uw bedrijf

Sinds 2 maart 2021 zijn bedrijfseigenaren verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Voor het scheiden van bedrijfsafval gelden andere regels dan thuis. Welk afval gescheiden moet worden hangt namelijk af van de soorten en hoeveelheid afval die het bedrijf produceert. Zo zal een horecabedrijf veel SWILL afval hebben en moet dit apart worden ingezameld, terwijl dit bij andere bedrijven veel minder zal zijn. Zij hebben dan misschien juist weer erg veel oud papier dat apart aangeboden moet worden.

Omdat het per organisatie verschilt welk afval gescheiden ingezameld moet worden, verschillen ook de containers die nodig zijn. Bij Bedrijfsafval Ophalen huurt u daarom eenvoudig zelf de containers die uw bedrijf nodig heeft. U kiest uit verschillende maten en bepaalt zelf hoe vaak de containers geleegd worden. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks zijn, maar ook om de week, of eens per vier weken is dat mogelijk. Zo wordt het afval precies zo vaak opgehaald als voor uw bedrijf nodig is. Ook een restafval container huren is uiteraard mogelijk. U huurt de container en wij regelen de rest.

Wilt u één of meerdere rolcontainers huren voor uw bedrijfsafval? Dit regelt u eenvoudig bij Bedrijfsafval Ophalen. Heeft u eerst nog vragen over bijvoorbeeld de ophaalfrequentie of over de maat van de rolcontainer? Neem dan gerust contact met ons op. Zo maken we de wereld samen een stukje schoner.