Skip to main content

We zijn ons steeds meer bewust van de effecten die de mate van afval die we produceren heeft op het milieu. Het is belangrijk om goed voor de aarde te zorgen, en de beste manier om dat te doen is door minder afval te produceren. Dat blijkt helaas een flinke uitdaging, zeker in bedrijven waar veel mensen werken en waar de afvalstapel groot is. Het is dan de taak om als bedrijf ervoor te zorgen dat je bedrijfsafval ophalen regelmatig en goed gebeurt, zodat het goed verwerkt wordt. Een belangrijke tool daarvoor is bronscheiding van afval. We leggen u graag uit wat dit betekent!

Bronscheiding van afval

De naam zegt het eigenlijk al. U scheidt het afval bij de bron, direct waar het ontstaat. Bronscheiding zorgt ervoor dat de grondstoffen in het afval op de best mogelijke manier gerecycled kunnen worden. Zo houden we deze grondstoffen in de kringloop, in plaats van dat ze op grote afvalstapels terecht komen. Je bent als onderneming wettelijk verplicht om je bedrijfsafval te scheiden. Maar het is ook een hele belangrijke basis voor duurzaam ondernemen.

Beginnen met de bronscheiding van je afval doe je zo

Bent u op dit moment nog niet bewust bezig met het scheiden van uw afval? Geen paniek! We leggen u graag uit hoe je hiermee kunt beginnen. Allereerst is het belangrijk om bewust te zijn van de afvalstromen binnen uw organisatie, zodat u de inzamelmiddelen hierop kunt afstemmen. Bepaal de plek van uw inzamelmiddel goed. Een centrale plek, waar het afval vrijkomt, is het meest logisch. Denk bijvoorbeeld aan een inzamelmiddel in de gemeenschappelijke keuken van de kantine.

Neem iedereen mee

Ook wanneer je hele organisatie is ingericht op een goede bronscheiding van afval, kan het misgaan: wanneer je personeel niet goed is ingelicht. Het is belangrijk om iedereen binnen het personeel mee te nemen in het proces van afvalinzameling en bronscheiding. Maak het makkelijk, en zorg voor een duidelijke communicatie rondom veranderingen. Deel wat de doelen zijn en neem werknemers mee in behaalde resultaten, zodat ook zij mee kunnen vieren in de successen!

Afval scheiden bij de bron

Bronscheiding is voor iedere organisatie haalbaar, ook wanneer dit nog niet zo lijkt. In de meeste organisaties komen de afvalstromen papier en karton, koffiebekers, gft, plastic, metalen en restafval het meeste voor. Deze afvalstromen zijn gemakkelijk te scheiden met slimme inzamelmiddelen. Tegenwoordig zijn deze middelen steeds slimmer en innovatiever, waardoor het makkelijker wordt om afval goed te scheiden.

Kunnen wij u helpen bij bronscheiding van afval en het afvoeren van uw bedrijfsafval? Dat doen we graag. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten of een vrijblijvende offerte. We helpen u graag!