Skip to main content

Recycling was eigenlijk altijd al belangrijk, maar het recyclen van verpakkingen en producten is de afgelopen jaren steeds meer op de voorgrond komen te staan. We scheiden ons afval in verschillende categorie├źn: papier en karton gaat in de papier container, groente-, fruit en tuinafval gaat in de swill container, en verder scheiden we glas, plastic (inclusief blik en drinkpakken), en natuurlijk restafval. Het wordt allemaal ingezameld om het zoveel mogelijk een tweede leven te geven. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Laten we uw geheugen wat betreft de voordelen van recyclen even opfrissen.

Waarom recyclen we?

  • Recyclen bespaart grondstoffen: Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt.
  • Recyclen scheelt ruimte: De productie van bijvoorbeeld katoen en papier kost erg veel landbouwruimte.
  • Recyclen helpt tegen het broeikaseffect: Het recyclen van afval zorgt voor flink minder broeikasgassen dan het verbranden van afval.
  • Recyclen bespaart geld: Doorgaans kost afval dat niet gerecycled kan worden het meeste geld.

Recyclen bespaart grondstoffen

Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Een voorbeeld is zink uit oude batterijen, dat terugkomt in zinken dakgoten. Het recyclen van materialen is dan ook beter voor het milieu doordat er grondstoffen gespaard worden. Zo hoeven er voor het maken van papier geen nieuwe bomen gekapt te worden, is er geen aardolie nodig voor de productie van plastic en hoeven er geen metalen te worden gewonnen voor apparaten en blik.

Recyclen scheelt ruimte

De productie van bijvoorbeeld katoen en papier kost erg veel landbouwruimte; ruimte die beter besteed kan worden aan het verbouwen van voedsel. Hoe minder land er verbruikt hoeft te worden voor materialen die kunnen worden gerecycled, hoe meer ruimte er bespaard wordt.

Recyclen helpt tegen het broeikaseffect

Het recyclen van afval zorgt voor flink minder broeikasgassen dan het verbranden van afval. Dus hoe meer we recyclen, hoe minder groot het broeikaseffect wordt. Het kost namelijk ook veel minder energie om producten te recyclen dan grondstoffen te winnen en nieuwe materialen te produceren.  En de kwaliteit van gerecyclede materialen is meestal net zo goed!

Recyclen bespaart geld

Met recycling kunnen we geld besparen. Aangezien we per container betalen voor de verwerking van ons afval en doorgaans het meeste geld neerleggen voor afval dat niet gerecycled kan worden, kunnen we geld besparen door afval te scheiden. Voor het aanbieden van afval dat wel gerecycled kan worden, betalen we meestal minder of niets.

Voorwaarde: zuiver afval

Om gescheiden afval echt opnieuw te kunnen gebruiken, mag er niet te veel sprake zijn van vervuiling. Het wordt bijvoorbeeld lastig om papier te recyclen als er veel plastic tussen zit. Een recyclebedrijf moet dan eerst de vervuilde onderdelen uit het ingezamelde afval halen, voordat het kan beginnen met verwerken. En dat kost tijd en geld.

Wilt u uw bedrijfsafval laten ophalen en recyclen? Wij nemen uw afval graag uit handen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.