Skip to main content

In Nederland zijn we goed op weg met het scheiden van ons afval: we hebben verschillende containers voor papier en karton, glas, plastic (inclusief blik en drinkpakken) en groente-, fruit- en tuinafval. We leveren ruim de helft van ons afval gescheiden in en dat is mooi, maar waarom recyclen we eigenlijk? In dit artikel lichten wij de belangrijkste voordelen van recycling toe.

Wat is recycling?

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen. Het is letterlijk een kringloop waarbij afval wordt omgezet naar grondstoffen, die vervolgens weer worden gebruikt in het maken van nieuwe producten. Om materialen te kunnen recyclen moeten ze goed worden gescheiden.

Recycling draagt bij aan een schoner milieu

Een van de voornaamste redenen waarom we recyclen is dat het bijdraagt aan een schoner milieu. Recyclen zorgt namelijk voor minder broeikasgassen, dan wanneer het afval verbrand wordt. Bij afvalverbranding komen giftige deeltjes vrij die niet goed zijn voor de mens, dier én het milieu. Daarnaast kost het veel minder energie om producten te recyclen in plaats van grondstoffen te winnen om nieuwe materialen te produceren.

Het bespaart grondstoffen

Ons afval bevat veel waardevolle materialen die hergebruikt kunnen worden, hiermee kan er op grondstoffen bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van karton en papier zodat er minder bomen gekapt hoeven worden, of het uitputten van de aardolie bronnen voor plastic. Door ons afval als grondstof te gebruiken, besparen we op onze primaire grondstoffen. Dit gaat hand in hand met een betere zorg voor onze aardbol.

Ruimtewinning

Het produceren van nieuwe materialen neemt ontzettend veel ruimte in beslag. Neem bijvoorbeeld de productie van katoen en papier, hiervoor wordt veel landbouw ruimte vrijgemaakt. Deze ruimte kan beter benut worden voor het verbouwen van voedsel. Wanneer we onze producten recyclen en een nieuw leven geven, hoeft er minder land verbruikt te worden om de nieuwe grondstoffen te produceren.

Recycling bespaart geld

Tot slot wordt er geld bespaard door afval te scheiden. Het zit namelijk zo: we betalen allemaal afvalstoffenheffing zodat de lokale gemeente het afval komt ophalen, afvoeren en verwerken. De kosten zijn per container, waarbij het meeste geld wordt neergelegd voor afval dat niet gerecycled kan worden, zoals het meeste afval in de container voor restafval. Dus waarom zou u thuis én op het werk ook afval recyclen? Zodat u afval kunt aanbieden dat wél gerecycled kan worden, waardoor de afvalstoffenheffing lager komt te liggen.

Recycling is dus om meerdere redenen ontzettend belangrijk. Doet uw bedrijf al aan recycling? Laat ons een handje helpen bij het ophalen van uw bedrijfsafval. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.