Skip to main content

Sinds 3 juli 2021 geldt er in de EU een verbod op wegwerpplastic. Producten zoals plastic rietjes, plastic bestek en plastic borden zijn vanaf die datum verboden. Maar ook andere plastic producten, zoals bijvoorbeeld wattenstaafjes en ballonstokjes, zijn sindsdien verboden. Dit is nodig om de hoeveelheid plastic afval flink terug te dringen. Voor veel ondernemers hebben deze nieuwe regels een behoorlijke impact. Niet alleen in de horeca krijgen ondernemers met nieuwe uitdagingen te maken, ook in andere bedrijven met een kantine hebben deze regels een impact. Gelukkig zijn er ook heel wat alternatieven op de markt. We zetten 3 alternatieven voor u op een rijtje.

Roerstaafjes van bamboe

Roerstaafjes van plastic werden lange tijd op veel plaatsen gebruikt. Ook in bedrijfskantines stonden de plastic roerstaafjes vaak. Deze producten mogen nu dus niet meer. Gelukkig is er een uitstekend alternatief: roerstaafjes van bamboe. Bamboe is een enorm snel groeiende plant. Hierdoor is het materiaal erg geschikt om te gebruiken voor diverse producten. Bovendien is bamboe smaakneutraal, waardoor u er niks van zult proeven als u een bamboe roerstaafje in uw koffie gebruikt. Nog beter is het natuurlijk om een herbruikbaar lepeltje te gebruiken, maar als dat niet lukt is een bamboe roerstaafje een uitstekend alternatief voor wegwerpplastic.

Rietjes van riet

Plastic rietjes mogen door het verbod op wegwerpplastic niet meer. En kartonnen rietjes worden vaak niet als ideaal gezien. Gelukkig zijn er ook nog andere mooie alternatieven voor wegwerpplastic. Kies bijvoorbeeld voor rietjes die gemaakt zijn van echt riet. Deze rietjes hebben als voordeel dat ze niet zo papperig worden als kartonnen rietjes. Bovendien zijn rietjes van riet biologisch afbreekbaar en mogen ze dus bij het GFT afval. Als er bij uw bedrijf veel rietjes worden gebruikt, kan dat aanzienlijk schelen in de kosten voor uw bedrijfsafval.

Zoveel mogelijk herbruikbaar

Om de afvalstromen zoveel mogelijk te beperken, is het goed om zoveel mogelijk voor herbruikbare producten te kiezen. Zo is er een trend gaande waarbij mensen steeds vaker hun eigen bekers en bakjes meenemen. In plaats van wegwerpbekers, -flesjes en -bakjes worden er dan herbruikbare alternatieven gebruikt. Stimuleer uw medewerkers om te kiezen voor een mok in plaats van een wegwerpbekertje of biedt klanten de mogelijkheid om hun eigen verpakkingen mee te nemen. Zo beperkt u niet alleen het gebruik van wegwerpplastic, maar worden alle afvalstromen verminderd. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee.

Afval scheiden voor een betere wereld

Hoewel er door het verbod op wegwerpplastic minder plastic afval is, heeft u in uw bedrijf natuurlijk met nog veel meer afvalstromen te maken. Deze moeten allemaal op een verantwoorde manier worden afgevoerd. Hier kunnen we u bij Bedrijfsafval Ophalen bij helpen. Bij ons huurt u heel eenvoudig de containers die u nodig heeft om uw bedrijfsafval te scheiden.

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.