Skip to main content

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema voor veel bedrijven. Steeds meer ondernemers zien de waarde in van duurzame bedrijfsvoering. Wanneer u duurzaam onderneemt, minimaliseert u de impact op het milieu en de samenleving die uw onderneming heeft. En het is natuurlijk extra mooi wanneer je daarbij de economische waarde van uw bedrijf vergroot. Dat is iets dat zeker niet onmogelijk is, en dat wordt bewezen door onderstaande bedrijven. In dit artikel delen we vijf inspirerende duurzaam ondernemen voorbeelden van bedrijven die hiermee zijn begonnen en die daarmee enorm succesvol zijn gebleken.

Eerlijke chocolade

Het eerste duurzaam ondernemen voorbeeld is Tony’s Chocolonely. Tony’s Chocolonely is een chocoladeproducent uit Amsterdam. U heeft de repen ongetwijfeld in de supermarkt zien liggen, met hun kleurrijke wikkels en alle smaken die u maar kunt bedenken. Het bedrijf is opgericht met als doel om een einde te maken aan de slavernij in de cacaoproductie-industrie. Tony’s Chocolonely gebruikt alleen duurzame en traceerbare cacao bonen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de boeren die deze cacaobonen verbouwen, een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen.

Afval hergebruiken

Het tweede duurzaam ondernemen voorbeeld waar we u graag kennis mee laten maken is Dopper, een Nederlands bedrijf dat duurzame waterflessen produceert. De flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic en zijn ontworpen om hergebruikt te worden. Bovendien doneert Dopper 5% van zijn omzet aan schoon drinkwaterprojecten over de hele wereld, waardoor zij op verschillende manieren hun steentje bijdragen aan een betere wereld. En met succes!

Afvalscheiding: een essentieel onderdeel van duurzaam ondernemen

Afvalscheiding is een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen en daarom een belangrijk voorbeeld. Dopper is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich richt op afvalscheiding door het gebruik van gerecycled plastic. Door afval te scheiden, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt, wordt verminderd. Bovendien kan afvalscheiding ervoor zorgen dat waardevolle materialen worden gerecycled en hergebruikt. Het is een eenvoudige manier om de voetafdruk van uw organisatie te verkleinen en duurzamer te werk te gaan. Laat daarom uw bedrijfsafval ophalen zodat het goed gescheiden en gerecycled wordt. Een hele eenvoudige manier om direct uw steentje bij te dragen!

Verklein je ecologische voetafdruk

Een ander goed initiatief van Nederlandse bodem is De Vegetarische Slager, een bedrijf dat vleesvervangers produceert die niet alleen duurzaam zijn, maar ook heerlijk smaken. De Vegetarische Slager gebruikt plantaardige ingrediënten en probeert de ecologische voetafdruk van vleesconsumptie te verminderen door de plantaardige opties net zo populair en lekker te maken als de niet vegetarische opties. Bovendien is het gewoon te koop in de supermarkt.

Biobrandstof

Het vijfde en laatste duurzaam ondernemen voorbeeld is KLM, een luchtvaartmaatschappij die zich inzet voor duurzaamheid in de luchtvaartindustrie. KLM is begonnen met het gebruik van biobrandstoffen voor haar vluchten en is ook bezig met het ontwikkelen van elektrische vliegtuigen. Bovendien stimuleert KLM haar klanten om hun CO2-voetafdruk te compenseren door te investeren in duurzame projecten.

Op zoek naar meer duurzaam ondernemen voorbeelden?

Bent u benieuwd wat u kunt doen om de afvalstromen van uw bedrijf te verminderen of uw bedrijfsafval beter te scheiden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en het juiste advies.