Skip to main content

Als bedrijfseigenaar of als startende ondernemer moet u bedrijfsafval scheiden. Sinds 2 maart 2021 is dit verplicht voor bedrijven. Op deze manier kunnen organisaties bijdragen aan een goede verwerking van afval en het recyclen van grondstoffen. Thuis zijn we inmiddels gewend aan het scheiden van afval, maar hoe gaat dit op grotere schaal in zijn werking? Niet iedere onderneming produceert immers afval in dezelfde hoeveelheden. Daarnaast kunnen de soorten afval verschillen per bedrijf. Welk afval u wanneer moet scheiden is afhankelijk van diverse factoren. Daarom heeft de overheid de Afvalwijzer voor bedrijven ontwikkeld. Een handige checklist waarmee u snel overzicht heeft van de afvalsoorten die u moet scheiden. In dit artikel laten we zien hoe u de Afvalwijzer kunt gebruiken.

Regels voor afvalscheiding

Voor het scheiden van bedrijfsafval zijn basisregels opgesteld. Zo geldt voor een aantal afvalsoorten dat u deze altijd, onafhankelijk van de bedrijfssituatie, apart dient te houden. Hierbij kunt u denken aan productie-afval, maar bijvoorbeeld ook elektrische apparaten en batterijen. Soms produceert uw bedrijf eenmalig een grote hoeveelheid van een specifieke soort afval. Dit kan bijvoorbeeld een grote hoeveelheid kartonnen verpakkingsmateriaal zijn, waarvoor u een papier container dient te gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid dient dit ook te worden gescheiden. Tenslotte bepaalt de grootte van uw bedrijf welke soorten afval u moet scheiden.

Afvalwijzer

Met de Afvalwijzer ziet u direct welke soorten afval u moet scheiden. U begint met het beantwoorden van vragen over de bedrijfsgrootte,  de hoeveelheid afval die uw bedrijf produceert, en de verschillende soorten afval waar u in uw bedrijf regelmatig mee te maken heeft. Bij de volgende stap kunt u een overzicht downloaden met de afvalsoorten die u moet scheiden, en hoe vaak u deze dient te scheiden. Zo wordt afval scheiden binnen uw bedrijf een stuk eenvoudiger!

 

Ophaalservice bedrijfsafval

Afval scheiden begint bij de bron. Met rolcontainers voor verschillende soorten afval wordt het een stuk makkelijker om afvalstromen te scheiden. Wilt u bedrijfsval scheiden zo makkelijk mogelijk maken? Met de service van Bedrijfsafval Ophalen kunt u rolcontainers huren in verschillende formaten en voor verschillende soorten bedrijfsafval. U sluit een abonnement af voor een bepaalde tijd en bepaalt zelf hoe vaak de containers geleegd worden. Bedrijfsafval Ophalen zorgt voor de rest. Bij ons kunt u rolcontainers huren voor restafval, oud papier, vertrouwelijk papier of organisch afval (SWILL).

Heeft u interesse in onze ophaalservice voor bedrijfsafval? Wij bespreken de mogelijkheden graag met u! Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat wij u van passend advies kunnen voorzien.