Skip to main content

Op de werkplek wordt vaak voedsel geserveerd tijdens vergaderingen, evenementen en dagelijkse lunches. Heerlijk, zo’n inbegrepen lunch of lekkers tijdens de koffie. Helaas kan dit wel vaak voedselverspilling veroorzaken. Dat heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het milieu, maar ook voor de financiën van het bedrijf. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om voedselverspilling bij bedrijven op de werkplek te minimaliseren. In dit artikel delen we vier praktische tips om dit probleem aan te pakken.

1. Bedrijven en zo zorgvuldig mogelijk plannen

Een van de meest effectieve manieren om voedselverspilling op de werkplek te minimaliseren, is door maaltijden zorgvuldig te plannen. Dat doet u door het bepalen van het aantal aanwezige werknemers en het inventariseren van hun dieetwensen voordat de maaltijden worden besteld. Door de benodigde hoeveelheden goed te schatten – eventueel met hulp van de cateraar – voorkomt u dat er te veel wordt besteld en dat voedsel wordt verspild. En mochten er maaltijden of snacks overblijven? Dan kunnen deze altijd gedoneerd worden aan een lokale voedselbank. Daar worden een hoop mensen blij mee gemaakt!

2. Duurzame verpakkingen en serveermethoden

De keuze van verpakkingsmaterialen en de manier van serveren speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van voedselverspilling op de werkplek. Duurzame verpakkingen, zoals biologisch afbreekbare of recyclebare materialen, verminderen namelijk de impact op het milieu. Bovendien kunnen luchtdichte verpakkingen helpen om voedsel langer vers te houden, waardoor de kans op verspilling wordt verminderd. Ook het gebruik van herbruikbare containers is effectief, omdat dit zowel afval vermindert als kosten bespaart. En hoe wordt het eten op de werkplek geserveerd? Afwasbaar servies is beter voor het milieu dan een kartonnen wegwerp-bordje. Ook daar kan over na worden gedacht.

3. De juiste verwerking voor bedrijven

Niet alleen de verpakking van de maaltijden is belangrijk. Ook de manier waarop uiteindelijk het restafval wordt verwerkt, is cruciaal. Wist u dat er speciale containers zijn voor organisch afval? Dit zijn zogeheten SWILL-containers, die specifiek bedoeld zijn voor organisch afval. Deze kan ook gehuurd worden voor een bedrijf. Zo komt het afval (dat er helaas toch altijd een beetje zal blijven) uiteindelijk weer goed terecht. Wist u dat het SWILL-afval dat via Bedrijfsafvalophalen.nl wordt ingezameld, omgezet wordt tot compost? Het biogas dat hierbij vrijkomt, zetten we zelfs in als groene energiebron. Zo kunnen we de wereld weer een beetje groener maken, dankzij uw afval! 

4. Bewustwording voor bedrijven

Het creëren van bewustzijn en educatie over het onderwerp onder werknemers is erg belangrijk om voedselverspilling op de werkplek te verminderen. Door collega’s bewust te maken van de gevolgen van verspilling en hen te informeren over hoe ze hieraan kunnen bijdragen, kunnen bedrijven een cultuur van verantwoord eten bevorderen. Dit kan onder meer inhouden dat werknemers worden aangemoedigd om kleinere porties te nemen en desnoods een keertje extra langs het buffet te lopen, restjes te bewaren voor later en deel te nemen aan initiatieven voor voedseldonatie.

Voorkom voedselverspilling en bevorder duurzaamheid voor bedrijven

Voedselverspilling op de werkplek is een uitdaging die kan worden aangepakt met de juiste strategieën en inspanningen. Het minimaliseren van verspilling heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn voor bedrijven. Door maaltijden zorgvuldig te plannen, duurzame verpakkingen te gebruiken, bewustwording te bevorderen en monitoring en evaluatie te implementeren, kunnen bedrijven voedselverspilling verminderen en bijdragen aan een duurzamere en verantwoordelijke werkomgeving.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen als het gaat om duurzaamheid en afvalverwerking? Wij bieden verschillende diensten die uw organisatie weer een stap verder in de juiste richting kunnen brengen. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden!